Održan online sastanak partnera projekta

30.11 2020.
Održan online sastanak partnera projekta
Na online sastanku partnera projekta Crocodile 3, a koji se održao 24.11.2020.,  razmatran je trenutačni status i potreba za produljivanjem Ugovora o bespovratnim sredstvima za projekt ponajviše pogođen globalnom situacijom zbog pandemije bolesti COVID-19, koja izravno utječe na financijsku i operativnu mogućnost njegove provedbe.
Sudionici sastanka također su razgovarali o temi budućnosti koridora Crocodile, tražeći odgovore na sljedeća pitanja:

  • Koje vrijednosti i/ili aktivnosti na koridorima Crocodile trebaju biti prisutne i u budućnosti?
  • Koje izazove na koridorima Crocodile vidimo u sljedećih tri do pet godina?
  • Koji je sljedeći korak ili prepreka, odnosno čimbenik koji bi mogao poduprijeti sljedeći projekt?
U prvom je pitanju naglasak stavljen na daljnja ulaganja i razvoj periferne opreme na autocestama kojom se želi poboljšati sigurnost prometa i informiranja korisnika, pri čemu je posebno naglašena potreba za ulaganjima u meteorološki sustav te sustave videonadzora i svjetlosno promjenjive signalizacije. Također se iskazala potreba za poboljšavanjem uslužnih i mobilnih aplikacija za zaposlenike i korisnike autoceste, kao što je radiodifuzija u tunelima ili aplikacije za razmjenu informacija u stvarnom vremenu u slučaju incidentnih situacija.
U pitanju o izazovima u sljedećih tri do pet godina naglasak je stavljen na primjenu novih tehnologija za poboljšavanje sigurnosti prometa te razmjenu informacija o prekograničnom prometu, ali i praćenje novih tehnologija.

Kao sljedeći, ali ne manje važan korak, navedeno je poboljšavanje razmjene informacija i daljnjeg razvitka profesionalnih kontakata i suradnje kako bi se iskoristio puni potencijal postojeće tehnologije i išlo u korak s novima.

Osiguranje adekvatnih financijskih sredstava najveća je prepreka ostvarivanju ciljeva, odnosno pokretanju sljedećih projekata za unapređivanje poslovanja i povećavanje sigurnosti prometa na autocesti, a kao jedno od rješenja istaknuto je prijavljivanje na otvorene natječaje EU fondova i državnih tijela.
Zaključke izlaganja i sastanka predstavljat će stvaranje strateškog dokumenta koji će definirati zajedničke prioritete, odnosno prioritete svih partnera uključenih u projekt Crocodile.