O PROJEKTU

Projekt CROCODILE 3  predstavlja suradnju javne uprave, upravitelja  državnih cesta i autocesta i pružatelja usluga o stanju prometa, a kao logički nastavak ranijih faza projekta Crocodile.


Projekt CROCODILE 3 obuhvaća šest država članica Europske unije iz srednje i istočne Europe (Austrija, Češka, Mađarska, Italija, Slovačka i Hrvatska), s ciljem osiguranja koordiniranog upravljanja i kontrole prometom, što će rezultirati visokokvalitetnim uslugama za putnike na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u  Europi.


Predmetni koridori prolaze kroz niz država (od kojih većina ima različite jezike) s velikim prekograničnim prometom, te se suradnja i razmjena informacija nameće kao imperativ.


Ista počinje prevladavanjem organizacijskih barijera, nastavlja se kroz razmjenu podataka i informacija na temelju zajedničkih standarda i protokola, te u konačnici dovodi do visokokvalitetnih usluga za krajnje korisnike.


Glavni fokus projekta je:


  • provedba ITS Direktive, a u cilju osiguranja pristupa podacima
  • daljnja nadogradnja DATEX II čvorova, a u cilju osiguranja tehničkih preduvjeta za dostupnost i razmjenu informacija
  • prekogranične informacijske usluge s naglaskom na dostupnost istih krajnjim korisnicima (web servisi, mobilne aplikacije)
  • suradnja s drugim država koje također provode projekt, a u cilju razmjene iskustava
  • formiranje radnih skupina radi osiguranja kontinuiteta prekogranične suradnje i pronalaženja zajedničkih rješenja

Za vozače pružanje usluga informiranja duž koridora na kojem će biti implementirane planirane usluge putem projekta Crocodile 3 prije ili tijekom njihovog putovanja pomoći će im da optimiziraju svoju rutu, reagiraju na poremećaje u prometu i izbjegavaju potencijalno opasne situacije.