ZAVRŠENI RADOVI NA IMPLEMENTACIJI SUSTAVA METEOROLOŠKIH STANICA NA DIONICAMA HRVATSKIH AUTOCESTA d.o.o.

19.10 2022.
ZAVRŠENI RADOVI NA IMPLEMENTACIJI SUSTAVA METEOROLOŠKIH STANICA NA DIONICAMA HRVATSKIH AUTOCESTA d.o.o.
Hrvatske autoceste d.o.o. su potpisale Ugovor za implementaciju sustava meteoroloških stanica na dionicama pod svojim upravljanjem, potrebne za realizaciju projekta Crocodile 3 Croatia.
Tijekom godina korištenja autocesta i stečenog iskustva pri održavanju iste te nadzoru i upravljanju, uočeno je kako postoje lokacije na autocesti sa specifičnim vremenskim uvjetima a nisu pokriveni meteorološkom stanicom, kao i potrebu izmještanja postojećih meteoroloških stanica na drugu lokaciju zbog neodgovarajućeg položaja (šumoviti dio, usjek, zavjetrina i sl.).  
Programski sustav uz primjenu specifičnih meteoroloških algoritama predstavlja nekoliko kategorija podataka, a to su:
  • mjerni podaci s površine kolnika (temperatura površine, temperatura ispod površine, debljina sloja vode, količina kemijskih sredstava za odleđivanje, električna provodljivost, elektrokemijska polarizacija),
  • meteorološka mjerenja (temperatura, relativna vlaga i tlak zraka, brzina i smjer vjetra, oborina on/off, oborina intenzitet i količina),
  • izračunati podaci (točka rosišta, temperatura točke smrzavanja), upozorenja
  • stanje na kolniku (suho, vlažno, mokro, snježno i dr.).
Ugrađene su 22 nove meteorološke stanice duž autocecste A1, A4 i A3, a sve je izvedeno tijekom 2021. i 2022.godine.
Ugradnjom novih meteoroloških stanica se poboljšava i ubrzava pristup informacijama stanja i uvjeta na samom kolniku autoceste, a time se stvaraju i uvjeti boljeg nadzora  i vođenja prometa dionicom autoceste, poboljšanja dostave podataka krajnjim korisnicima.
Vrijednost prometne opreme iznosi 6.102.735,00 kn + PDV, a ista se sufinancira s udjelom od 85 % Instrumentom za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF).

undefined